IMG_4115

Sorg over Fatima

Luna og jeg er taget ind til centrum i Tabas for at handle og pludselig høres dybe trommelyde som kommer mod os. Et optog er på vej med hundredevis af mennesker. Først de ældre mænd som går i takt til trommerne mens de slår sig på brystet og messer. Over sig bærer de en kiste. Så de unge mænd som i takt slår sig over skuldrene med kæder mens de messer. Og til slut kvinder, alle iklædt sort chador, som også slår sig på brystet og messer til trommelyden. Der er en helt speciel, højtidelig, ret fantastisk, men også lidt uhyggelig stemning, som ved en gravceremoni. Det viser sig, at det er ‘The mourning of Fatimah’. En helligdag i Iran, hvor man sørger over Fatimahs død anno 632. Hun var yngste datter af Mohammed og hustru til Imam Ali. . 

“Hva er det, mor?” Mmmmmm, tænk hurtigt. “Det er lidt ligesom Lucia optog i børnehaven. En slags leg…” ok. Godtaget. 

Optoget fortsætter et par kilometer ned til den hellige haram/gravplads ved vores hotel, hvor der er messe i moskeen. Bagefter er der sort af biler og mennesker i den 6 sporede rundkørsel udenfor vores hotel. Hele byen er mødt op.