DAV_6094

Bryllup 2

Omgivet af huse bygget af sten og ler vandrer vi opad mod toppen af den lille by Tabl som ligger med en fin udsigt over Qeshms mangroveskov, hav og klippelandskaber. Foran ét af husenes døre står 4 kvinder iklædt farvestrålende klæder og en flok børn leger. Efter lidt snak viser kvinderne os et sted med flot udsigt og vi bliver budt ind til mad – takker nej, vi har lige spist og tænker ikke energien rækker. Jamen så the da? Jo tak – så lad gå! Børnene giver Luna 2 glaskugler og der leges med balloner. Selv børnene har indstillingen ‘mit er dit’. Vi viser en lille film fra vores bryllup i Danmark – den plejer at vække morskab og forundring fordi der 

1) er en helstegt pattegris (ingen svinekød i Iran) – en kebab-gris kalder kvinderne det, 

2) fordi Luna er med (født udenfor ægteskab) og 

3) fordi der serveres alkohol (forbudt i Iran). 

Kvinderne gentager “a-russie” flere gange. Vi ved ikke hvad det betyder, og siger at vi ikke kommer fra Rusland, men Danmark… Europa. Men det var ik det de mente. De får kommunikeret på tegnsprog at vi skal et sted hen og jeg have festtøj på. Jeg bliver hevet ind i soveværelset og iklædt værtens pailletkjole, maske og tørklæde. “Ihhhhhh, krasjangee (smuk)” griner de og vi begiver os på vej mod “a-russie”. Fra en primitiv lerterasse træder vi ind i det mest pyntede lokale jeg nogensinde har været i. Væggene er fuldstændigt dækkede i kulørte serpentin-lignende julepyntsdimmere og spejle. I den ene side er en sofa til æresgæsten. Her bliver vi placeret. I den anden side en lille indbygget alkove. Lokalets gulv er fyldt med kvinder og børn og der kommer flere til. Tallerkner med kager og slik kommer ind i bunkevis og på det store tv får vi vist film. Det viser sig, at vi er landet i et bryllup på andendagen (ud af 7 dage) og bruden er den smukke kvinde i den røde kjole, som sidder på sofaen ved siden af os. Vi får senere fortalt, at brudeparret sover den første måned af ægteskabet i dette rum. På tv’et ser vi mændene i brudens familie spille og danse (mændene kan også ryste røv). 

Vi får med nød og næppe lov at liste afsted efter en halv times tid. Frede trænger til en ordentlig lur og vi er også trætte efter en lang dag. Vi skal lige omkring og have mit udstyr af. Tilbage i huset vil de forære Luna én af datterens kjoler. Luna vil vildt gerne have den, så jeg giver efter og nu er vi oppe på prinsessekjole nr. 4 fra Iran. Vi insisterer på at få lov at betale lidt for den, men det kræver godt nok megen overtalelse at få værten til at tage imod. Jeg er så imponeret over, hvordan folk bare deler ud af deres ting uden at blinke. Luna danser i sin nye prinsessekjole ned af de støvede sandveje mellem de smuldrende mudder-stenshuse. Vi nupper en sidste gyngetur på legepladsen inden vi hopper i en taxi hjem.