DAV_8369

Perspektiver fra løvens hule

Det er meget godt at se historiens vingesus fra en anden vinkel ind i mellem…!!!

Igår var vi en smut forbi den tidligere amerikanske ambassade, som nu er lavet om til museum. De historiske fakta vender bøtten på hovedet for os der tror på det frie, demokratiske vesten… Den korte version:

Iranske præsident Mohammed Mossadegh var den første demokratisk valgte leder i verden, som blev væltet af CIA ved et statskup! Han ønskede en bedre deal for Iran fra de meget profitable oliefelter der blev kørt af det anglo-iranske Olie-kompagni. Så da britterne nægtede en bedre aftale, nationaliserede han oliefelterne og udviste de britiske diplomater, som han med rette mistænkte for at ville lave et kup. Dette gik verden rundt, og i Times Magazine blev han i 1951 kåret som “Man of the year” for hans indflydelse i at opmuntre udviklingslande til at ryste de koloniale magter af sig. Da Churchill blev genvalgt i 1952, fik han overbevist Eisenhower-administrationen i USA, at Mossadegh måtte sætte fra magten. CIA’s operation Ajax var resultatet. Et team blev sat sammen i kælderen på den amerikanske ambassade i Tehran og vandt hurtigt kongens støtte. Men det alene var ikke nok, og omkring 2 mio dollars blev brugt på at købe støtte fra militær officerer, avisredaktører, buisnessmænd fra bazarerne m.fl. Kuppet startede i første omgang dårligt med at Mossadeghs mænd arresterede kuplederne og kongen flygtede med det samme til Rom. Men 3 dage senere var der et andet forsøg, og Mossadegh blev væltet. Kongen vendte tilbage, olieindustrien blev denationationaliseret. Britterne havde dog ikke længere monopol og USA krævede 40% for sit besvær. Mossadegh tilbragte resten af sit liv i husarrest.
(Kilde: Lonely Planet, Iran, 2012 – som jeg selvfølgelig stoler blindt på. Vil man alligevel tjekke efter, kan man læse den 96 siders lange rapport om kuppet på www.nytimes.com/library/world/mideast/041600iran-cia-index.html)

På museets græsplæne var der en tankevækkende udstilling af propaganda-posters mod vesten/USA, lavet af studerende i Tehran. Det skal lige siges, at vi ALDRIG, på noget tidspunkt i Iran, har oplevet fjendtlighed mod os personligt, fordi vi kommer fra Vesten. Tværtimod har vi kun oplevet venlighed, nysgerrighed og interesse. Folk er meget kede af Irans ry i den vestlige verden, og ønsker at vi går hjem og fortæller en anden historie end den (meget misvisende) historie der fortælles i vestlige medier, og som også har faciliteret alle de advarsler om Iran, vi mødte, inden vi tog afsted. MEN med ovenstående stats-kup historie “in mente” er det ikke så mærkeligt, at det politiske forhold til USA og Vesten ind i mellem bliver en smule anstrengt.